Er skak en sport? Få svar på hvorfor skak er en sport

Det har længe været diskuteret, hvorvidt skak er en sport, og nogle steder anderkendes brætspillet som en sport, hvor det andre steder ikke gør. Har du også altid været nysgerrig på, om skak egentlig er en sport og i givet fald hvorfor, så kan du få svaret lige her.

Sport kan defineres forskelligt

For at finde ud af, om skak er en sport, er det ikke vigtigst at kigge på selve brætspillet skak. Det er mere nødvendigt at se på, hvordan en sport defineres. Typisk er sport defineret som noget med et konkurrenceelement, så der skal altså være nogen, der konkurrerer mod hinanden. Så langt kan skak godt være med, for spillet handler som bekendt om, at to modstandere sidder overfor hinanden, imens de forsøger at snuppe hinandens brikker for ultimativt at stille modstanderen skakmat for at vinde. Men sport defineres også som en fysisk aktivitet, og der er skak ikke rigtigt med længere. Skak er meget stillesiddende, og hvis sport skal defineres som noget du gør aktivt med kroppen, så er skak ikke en sport. Men du kan også tale om en mental sport, hvor det handler om at motionere hjernen og de taktiske tanker, og denne kategori falder skak fint ind under, da det om noget er et meget strategisk spil, hvor der skal tænkes mere end bare ét og to træk frem i spillet.

Skak er nogle steder anerkendt som sport

I Danmark er skak ikke anerkendt som en sport hos Danmarks Idrætsforbund, så på den måde kan det slås fast, at skak ikke er en sport i Danmark. Til gengæld er skak anerkendt som en sport hos IOC, der er den Internationale Olympiske Komité. Komitéen har ansvaret for de Olympiske Lege, der traditionelt afholdes med 4 års mellemrum (kun enkelte gange er dette ikke blevet overholdt). Komitéen har altså noget at sige internationalt om, hvad der er en sport, og hvad der ikke er. I sidste ende må det altså være op til dig at vurdere, om du skal abonnere enten på Danmarks Idrætsforbunds udgave eller den International Olympiske Komités udgave, i forhold til om skak er en sport eller ej.

Du kan gå til skak i Danmark

Uanset om du tror på, at skak er en sport eller ej, så er det muligt for dig at gå til skak i Danmark. Der er rigtig mange skakklubber rundt omkring, hvor du kan blive rigtig skarp på forskellige taktikker til, hvordan du skal vinde en omgang skak. Nogle steder inviteres der også til skak for sjov, hvor du kan møde op og tage et slag skak, uden at det skal være alt for seriøst. Mange mennesker har også et skakspil stående derhjemme, og har du sådan et, er det bare om at få det taget frem og dyrke hjernegymnastik på det ternede bræt. På nettet kan du også finde masser af tips til de bedste åbninger i skak for nybegyndere og strategier for øvede.