Hjemmetræning: Sådan får du mest ud af hjemmetræningen

Normalt går danskerne til den i fitnesscentrene rundt omkring i landet, når kalenderen viser januar, og julekiloene har sneget sig med på vægten. I år er situationen anderledes, og når du gerne vil i form nu, så må du skippe fitness og tage til takke med hjemmetræning på grund af corona. Men uden maskiner til styrketræning og løbebånd til konditionstræning kan det være svært at få det optimale ud af træningen, og derfor får du her svar på, hvordan du får allermest ud af din hjemmetræning.

Husk at få pulsen op

Noget af det vigtigste, når du skal have noget ud af din træning, det er at få pulsen op. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne mellem 18 og 64 år er fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og at aktiviteten skal være af moderat til høj intensitet. Hvis de 30 minutter deles op, skal hver aktivitet mindst vare i 10 minutter. Derudover er anbefalingerne, at voksne mellem 18 og 64 år skal lave en aktivitet med høj intensitet mindst to gange om ugen i 20 minutter ad gangen.

Når du får pulsen op, sætter du hjertet i arbejde, fordi det skal pumpe hurtigere. På sigt bliver dit hjerte bedre, og det giver en masse fordele. Så hvis du skal have noget ud af din hjemmetræning, så skal du altså sørge for, at pulsen stiger. En effektiv måde at gøre dette på er for eksempel at lave en aktivitet, hvor du får armene over hjertehøjde.

Lav øvelserne rigtigt

Når du står derhjemme, er det ikke sikkert, at du tænker så meget over, hvordan du laver dine øvelser, og medmindre du har indrettet dit hjem som et fitnesscenter, er sandsynligheden ret lille for, at du har spejle overalt, så du kan se på dig selv, når du træner. Men det kan være en rigtig god idé at træne foran et spejl, især hvis du lige er begyndt på hjemmetræning og er ny i mange af øvelserne. For du skal nemlig lave øvelserne rigtigt for at få mest muligt ud af din hjemmetræning. Hvis du laver øvelserne forkert, kan du komme til at ramme en anden muskelgruppe, end den der var tiltænkt fra starten, og du kan også risikere at få skader i sidste ende. Er du i tvivl om en øvelse, så findes der rigtig mange videoer på nettet, der kan vise dig, hvordan du skal gøre.

Husk at mærke efter, om du har brug for mere modstand

I et fitnesscenter har du god mulighed for at få ekstra belastning på dine øvelser, for eksempel ved at bruge en kettlebell, når du laver squats, eller sætte flere kilo på dine øvelser, når du bruger maskiner til styrketræning. Det kan være svært at få den samme belastning på øvelserne derhjemme, og dermed får du ikke ligeså meget ud af din hjemmetræning. Føler du ikke, at du bruger nok energi i løbet af din hjemmetræning, så kan du tage elastikker i brug til din hjemmetræning, så du får den modstand, du har behov for.