Hvad er mountainbike sport?

Mountainbike sport eller MTB sport er blevet rigtigt populært herhjemme, og det er der såmænd ikke noget at sige til. For en tur på mountainbike er nemlig lig med masser af motion, frisk luft og ikke mindst en masse ”action” i smuk natur. Men hvad går sporten egentlig ud på? Dette får du svar på i denne lille artikel, hvor du nu kan blive lidt klogere på de forskellige discipliner indenfor mountainbike sport.

1. Cross Country

Cross Country (ofte forkortet som XC) er en populær disciplin indenfor mountainbike sport, hvor der køres på længere stigninger og nedkørsler i særdeles varieret terræn – og typisk i længere perioder. Cross Country kræver derfor temmelig meget af cyklisten – og især når det kommer til udholdenhed og evne til at håndtere ens mountainbike. Så hvis Cross Country lyder som noget for dig, så må du hellere sikre dig at du har en mountainbike med ekstra god affjedring – bare for din egen komforts skyld.

2. Trailridning

Denne næste type mountainbike sport hæver vanskelighedsniveauet en smule. Trailriding handler på samme måde som Cross Country om at køre op og ned ad bakke. Den store forskel er dog, at man her fokuserer en smule mere på nedkørsel fremfor opkørsel – og typisk på mere vanskelige baner, der også inkluderer flydende elementer.  Og her skal du igen sørge for at din mountainbike kan klare opgaven. Trailriding kræver nemlig en forholdsvis robust cykel.

3. All Mountain

All Mountain handler som navnet antyder om at køre i bjergterræn. Nu er Danmark jo som bekendt ikke ligefrem velsignet med høje bjerge og alpelandskab, hvilket naturligvis gør denne disciplin en smule vanskelig at udføre herhjemme. Når dette så er sagt, så skal du dog ikke rejse synderligt langt for at kunne dyrke lidt All Mountain kørsel. F.eks. byder både Norge, Sverige, Frankrig og Tyskland på masser af udfordrende bjergveje og stier, der er helt perfekte til også din mountainbike. Så hvis du har mod på en mindre udlandsrejse, så kan vi klart anbefale at du prøver kræfter med All Mountain som din næste mountainbike sport.

4. Downhill

Den fjerde type mountainbike sport kaldes for Downhill, og fokuserer på at køre ned ad bakke uden at man behøver træde i pedalerne på langt de fleste strænkninger. Downhill vil typisk finde sted på særligt byggede stisystemer – og ofte med et hjælpende lift ved start og slut på banen. En downhill cykel er typisk temmelig tung, hvilket resulterer i at mange er nødt til at stige af og trække cyklen på visse strækninger.

5. Enduro

Sidst men ikke mindst, så finder vi Enduro, der som mountainbike sport ofte forveksles med Downhill. Når dette så er sagt, så er der dog stadig forskelle mellem de to discipliner – selvom begge discipliner fokuserer på nedkørslen. Den helt store forskel på Enduro og så Downhill er nemlig, at man med Enduro kører i et mere uspoleret og naturligt terræn end hos Downhill. Enduro terræn vil nemlig typisk ikke være blevet pillet ved fra menneskelig side, og vil derfor kræve en lidt lettere mountainbike.