Hvorfor opvarmning i idræt? Derfor er opvarmning essentielt

Uanset om man træner i det lokale fitnesscenter, løber, spiller fodbold, badminton eller noget helt tredje, så kan vigtigheden af at opvarmning i idræt på ingen måde overdrives. For selvom opvarmning ikke vil kunne hjælpe dig med at forbrænde kalorier eller give dig mere muskelmasse, så spiller den dog alligevel en afgørende rolle i at dyrke idræt på den rette måde. Faktisk bør du aldrig nogensinde springe opvarmningen over – også hvis der kun er tale om nogle få simple strækøvelser. Men hvad er det så, der gør opvarmning til en så essentiel del af enhver form for idræt. Læs videre her, og få svaret.

1 . Opvarmning forøger din krops og musklers temperatur

Hvis du sørger for at give dig selv en god opvarmning, så vil du som det første få din kropstemperatur til stige, hvilket især er en rigtigt god ting for alle dine muskler. En højere kropstemperatur vil nemlig være ensbetydende med en større ilttilførsel til dine muskler, og dette vil til gengæld udruste musklerne til nemmere at kunne spændes og efterfølgende slappe af. Og den store fordel ved dette er således, at du nu får langt nemmere ved at kunne udføre betydeligt mere anstrengende opgaver og øvelser. Den højere kropstemperatur vil desuden også komme dit hjerte til gode, idet en opvarmning vil give dit hjerte tid til at forberede sig på de kommende strabadser.

2 . Mindre risiko for skader

Skader er det sidste man som idrætsudøver har brug for. Skader vil i bedste fald nemlig sætte din træning på pause i en kortere periode, og i værste fald for evigt. Heldigvis kan du beskytte dig selv mod langt de fleste hyppigst forekommende skader ved blot at give din krop noget opvarmning forinden. Opvarmning giver nemlig også dine muskler og led større elasticitet, hvilket resulterer i en langt mindre skadesrisiko.

3. Opvarmning kan forberede dig mentalt

Uanset hvilken form for fysisk aktivitet man holder af at dyrke, så kan det ofte være lidt af en mental prøvelse at finde motivationen til i det hele taget at komme i gang. Men vidste du at lidt simpel opvarmning faktisk kan være med til at forberede dig mentalt på den kommende træning? Opvarmning er nemlig en blid og langsom måde, der vil få din krop – og ikke mindst dit sind – til at vænne sig til tanken om at skulle anstrenge sig fysisk. Du vil med andre ord være langt mindre tilbøjelig til at give op forinden ved blot at varme lidt op forinden.

4. Større fleksibilitet

Sidst men ikke mindst vil opvarmning inden idræt også være med til at give dig en langt større fleksibilitet. Og her tænkes der især på de vigtige strækøvelser, der netop er designet til at gøre dine muskler og led langt mere fleksible – både på kort sigt, men endda også på langt sigt. Vi anbefaler derfor klart, at du bruger nogle ekstra minutter på din opvarmning hver eneste gang du skal dyrke idræt. Din krop vil nemlig i sidste ende takke dig for det.