Fodbold fakta: 10 sjove fakta om fodbold

Fodbold har længe været nationalsport i Danmark, og med nye kuld af talentfulde spillere herhjemme og i udlandet ser denne tendens bestemt ikke ud til at ændre sig lige foreløbigt. Når dette så er sagt, så er der sikkert en hel masse som du måske ikke lige vidste om fodbold – uanset hvor stor en fodboldfan du mener du er. Prøv f.eks. bare at se disse 10 sjove fodbold fakta, som uden tvivl vil overraske dig.

1. Fodbold har ikke altid heddet fodbold

Fodbold har utroligt nok ikke altid heddet fodbold, men hed  i 1800-tallet i stedet ”Basket ball”. Grunden til dette (i moderne kontekst) forvirrende navn er simpel. Fodbold blev nemlig  oprindeligt spillet med omvendte flettede kurve i stedet for de moderne mål.

2. Et spil født af praktisk nødvendig

Fodbold blev faktisk opfundet så sent som i 1800-tallet i England af nogle af fangerne i fængslet i London bydelen Newgate.  Mange af datidens forbrydere fik nemlig på brutal vis skåret deres hænder af som straf for deres forbrydelser, og var derfor nødsaget til at finde på alternative løsninger til at få en bold fra punkt A til punkt B – og vupti, fodbolden blev født.

3. Hele Europa i en og samme fodbold

Når det kommer til selve den bold der spilles med på grønsværen, så ligger der faktisk også en interessant lille historie bag denne. Den traditionelle fodbold var nemlig inddelt i 32 paneler, der hver især repræsenterede en af Europas lande.

4. Maveskind

Fodbolde blev indtil 1908 lidt mere forstyrrende ikke produceret i læder eller syntetiske materialer, men i stedet af maveskindet fra henrettede fanger fra de irske fængsler. Heldigvis har dette selvfølgelig ændret sig de sidste 113 år.

5. En fodbold er ikke rund

Selvom det måske ser sådan ud, så er en fodbold faktisk ikke en rund kugle – men i stedet lettere oval. Grunden til denne misforståelse skyldes nemlig fodboldens klassiske ternede mønster, der skaber en den kugleformede illusion vi normalt tager for givet.

6. Fodbold var ulovligt i visse amerikanske stater

Af uforståelige grunde har fodbold indtil for forholdsvist nyligt været ulovligt i den amerikanske stat Mississippi – faktisk helt indtil 1991, da staten langt om længe besluttede sig for at slutte sig til resten af verden.

7. En sikker vinder

Hvis du troede at Danmarks 6-1 sejr over Uruguay ved VM i 1986 var noget ud over det sædvanlige, så kan du godt tro om igen. Den højeste målte score i en fodboldkamp var nemlig på hele 149-0. Nok ikke et nederlag man kommer sig over lige med det samme.

8. Ingen tid spildt

Visse spillere spilder på godt og ondt bestemt ikke tiden på banen, hvilket var tilfældet for spilleren Lee Todd, der modtog det frygtede røde kort blot 2 sekunder efter at  fodboldkampen blev fløjtet i gang.

9. VM byen der endnu ikke eksisterer

VM 2022 afholdes som bekendt i Qatar, men hvad du nok ikke vidste var, at stadion i værtsbyen Lusail i skrivende stund endnu ikke eksisterer. Dette storbyggeri forventes afsluttes i december 2021.

10. Verdens førende sportsgren

Ok, sidste punkt kommer måske ikke som en overraskelse for mange, men ikke desto mindre er det 100% sandt. Fodbold er nemlig uden sammenligning verdens mest populære sport, og spilles af mere end 250 millioner folk i 250 lande – og ses på skærmen af omtrent 600 millioner mennesker hvert eneste år.