Hvad er HIIT træning, og hvordan laver du det?

Indenfor fitnessverdenen bliver ordet mirakeltræning ofte slynget omkring på må og få – og ofte uden den alt for store videnskabelige begrundelse. Der findes nemlig et utal af forskellige træningsfilosofier, der alle hævder at være den helt store motionsmæssige åbenbaring. Og der er nu sluttet sig endnu en ny type træning til flokken – nemlig den såkaldte HIIT træning. Den store forskel er dog, at HIIT træning kommer med en lang række fordele, der rent faktisk bakkes op af den seneste forskning – og med en vis ret rent faktisk kan kaldes for et mindre mirakel.

1. Hvad er HIIT træning?

HIIT er en forkortelse for ”High Intensity Interval Training”, og er en kombination af korte træningsudbrud i en utroligt høj intensitet, der skiftevis efterfølges af længere perioder hvor du hviler dig. Et eksempel på HIIT træning kunne f.eks. være, at du træner 1 minut ved høj intensitet efterfulgt af 2 minutters hvile eller træning ved et markant lavere tempo. Og det bedste ved det hele er, at du ofte kun behøver gentage denne proces i omtrent 10 minutter for at kunne kalde din træning for HIIT træning.

2. Effektiv træning på langt mindre tid

Uanset om du ønsker at tabe dig, komme i bedre form eller måske blot forbedre dit generelle velbefindende, så kunne HIIT træning faktisk være svaret på alle dine bønner. En hel del undersøgelser peger nemlig på, at blot ganske få minutters HIIT træning vil kunne give dig de samme fysiske fordele som en betydeligt længere cardio session på f.eks. cyklen eller løbebåndet. Men hvordan kan det nu være?

3. Hvorfor er HIIT træning så effektiv?

En af de væsentligste grunde til at HIIT træning er så effektiv som den rent faktisk er, at når der trænes ved høj intensitet, så vil hjertet ikke være i stand til at pumpe tilstrækkeligt ilt og blod til samtlige muskler i kroppen. Konsekvensen af især den manglende ilttilførsel til dine muskler vil nu resultere i, at kroppen automatisk begynder at producere større mængder mitokondrier i muskelcellerne – der netop er med til at give dine muskler den absolut bedste respons til træningen. Denne proces vil naturligvis også forekomme ved andre type cardio træning, men der vil dog være tale om en langt større effekt med HIIT træning – og endda på betydeligt mindre tid.

Hvordan kommer jeg så i gang med HIIT træning?

Den gode nyhed er, at du nemt kan komme i gang med HIIT træning. Hvis du allerede er i form, så anbefaler vi derfor at du allerede i dag  inkorporerer intervaltræning ved høj intensitet i din nuværende rutine. Hvis du f.eks. løber, så ville en oplagt mulighed være at indføre korte perioder med sprint i din træning. Prøv f.eks. at sprinte i et halvt minut efterfulgt af 3-4 minutters løb ved normalt tempo. gentag denne proces 6-7 gange. Hvis du til gengæld ikke er i god form eller måske er en smule overvægtig, så kan vi dog ikke anbefale at du sprinter lige med det samme. For selvom HIIT træning med sprint er fantastisk effektivt, så vil dine muskler og led bestemt ikke takke dig hvis du lægger alt for hårdt ud lige med det samme. Vælg i stedet rask gang fremfor decideret løb (dog med de samme tidsintervaller) indtil dine muskler og led har vænnet sig til den større belastning.