Amerikansk fodbold: 4 Fakta om bolden til Amerikansk fodbold

Amerikansk fodbold er ikke enormt udbredt i Danmark, og det er heller ikke meget af sportsgrenen, der vises på dansk TV i primetime. Men en del danskere følger stadig med i amerikansk fodbold, og det er også muligt at dyrke amerikansk fodbold i Danmark. Er du nysgerrig på amerikansk fodbold, så får du her 4 fakta om bolden, der bruges til spillet.

1. Bolden plejede at være lavet af indvolde

Det lyder ikke særligt appetitligt, men før det var muligt at lave bolde, som de laves i dag, var bolden til amerikansk fodbold lavet af indvolde fra en gris. Helt præcist var bolden lavet af en oppustet griseblære, der så blev kastet rundt mellem spillerne i amerikansk fodbold. Senere hen blev den oppustede blære pakket ind i læder for at gøre den mere behagelig og nemmere at kaste med, og der er bred enighed om, at det er derfra, bolden fik sit kælenavn – i dag kaldes den nemlig en ”pigskin”, altså ”grisehud”.

2. Bolden fik sit design gennem tilfældigheder

Amerikansk fodbold opstod som en blanding af det fodbold, som vi kender i Europa, og det britiske rugby. Den amerikanske fodbold bold og bolden til rugby minder om hinanden, men er alligevel forskellige. Historien om, hvordan bolden til amerikansk fodbold endte med at se ud som den gør, kan muligvis findes i tilfældigheder. Det amerikanske magasin Smithsonian Magazine har undersøgt sagen, og ifølge dem er boldens form et resultat af en griseblære med hul i og nogle spillere, der blev trætte af at puste bolden op hele tiden. I begyndelsen af 1900-tallet blev boldens form standardiseret, og i dag kender vi bolden i amerikansk fodbold som en lettere ellipseformet sag, der kan sendes hurtigt og præcist gennem luften.

3. Der er helt specifikke krav til målene på bolden

Bolden til amerikansk fodbold er underlagt nogle skrappe krav til, hvor stor den må være, og hvad målene er. Ellers kan den ikke bruges til at spille officielle kampe i National Football League (NFL) med. Bolden skal være mellem 27,94 cm og 28,57 lang, og den skal have en omkreds på den lange led mellem 71,12 cm og 72,39 cm. Derudover skal den have en vægt på mellem 396,89 gram og 425,24 gram. Ifølge Smithsonian Magazine er der en variation i tallene, fordi alle bolde til amerikansk fodbold er lavet i hånden.

4. Der bruges rigtig mange bolde i hver officiel kamp

I den amerikanske National Football League er der nogle helt særlige regler for, hvor mange bolde der skal bruges til hver kamp. Helt præcist er holdene underlagt nogle regler for, at der samlet skal medbringes 36 bolde af den godkendte størrelse til hver kamp. De afleveres til NFL inden kampen, så de kan undersøges for, om de er den rigtige størrelse, og om de er oppustet tilstrækkeligt. Boldene tilhører de hold, der har haft dem med, og de tager dem også med dem igen, når kampen er slut.