Amerikansk sport: 5 ikoniske sportsgrene fra USA

Sport spiller en vigtig rolle i amerikansk kultur. De mange forskellige sportsgrene er nemlig med til at forstærke positive menneskelige værdier, såsom sportsånd, samarbejde, fair play og socialt samvær. Ikke mindst konkurrenceelementet i sport, hvor der kåres en klar vinder og en klar taber, har vist sig at være en central del af selve den amerikanske selvforståelse og identitet. Som en hyldest til amerikansk sport vil vi derfor i denne artikel tage et kig på 5 ikoniske sportsgrene fra USA.

1. Amerikansk fodbold

Selvom amerikansk fodbold er en forholdsvis ung sportsgren, så kommer man på ingen måde udenom denne ærkeamerikanske sport på listen over amerikanske sportsgrene. Den første identificerbare kamp i amerikansk fodbold har rødder tilbage til 1869, hvor de to universiteter Princeton og Rutgers dystede mod hinanden, og spillet har lige siden standardiseret deres sæt af regler, der adskiller spillet fra f.eks. engelske Rugby. Amerikansk fodbold spilles med 11 spillere på hvert hold, og der spilles i 60 minutter med en 12 minutters pause halvejs igennem.

2. Boksning

Som amerikansk sport har boksning længe stået allerøverst på ranglisten over amerikanernes absolutte yndlings sportsgrene. Faktisk har de største boksere i verden alle sammen været amerikanere. Tænk bare på b.la. Muhammad Ali, George foreman, Joe Frazier, Mike Tyson og senest Floyd Mayweather, og det vil ikke være vanskeligt at se, at boksning dengang og nu nyder en kæmpemæssig popularitet i guds eget land.

3. Basketball

Uanset om man taler om basketball på universitetsniveau eller professionel NBA basketball, så er og bliver sporten en af de absolut mest populære sportsgrene i USA – faktisk den 3 mest populære. Amerikansk sport ville nemlig slet ikke være amerikansk sport uden basketball. Og med millionvis af fans i både USA og resten er verden, så hører de forskellige basketball stjerner derfor også til nogle af de mest velbetalte sportsudøvere i hele verden.

4. Baseball

Selvom baseball de seneste år har levet en smule i skyggen af f.eks. amerikansk fodbold, basketball, boksning og senest MMA, så er én ting stadig sikkert. Baseball er ganske enkelt synonymt med amerikansk sport, og fortjener derfor naturligvis en plads på denne liste. Faktisk kan man med en vis ret argumentere for at baseball – grundet dens lange tradition og popularitet – er og bliver amerikanernes absolutte yndlingssport.

5. Beach volleyball

Amerika er som bekendt kæmpestort, og spreder sig fra det arktiske landskab i Alaska til de solslikkede strande på Hawaii. Og netop denne store geografiske spredning med de mange forskellige klimaer og mikro-klimaer gør USA til den perfekte grobund for et væld af forskellige sportsgrene – herunder beach volleyball, der indtager sidste plads på denne liste. Beach volleyball blev i omkring 1915 opfundet på den berømte Waikiki Beach i Hawaii, der netop er velsignet med mere end rigeligt strandsand til at gøre spillet muligt. Beach volleyball spilles som navnet antyder på stranden, men fungerer dog efter fuldstændigt de samme regler som almindelig volleyball – og som amerikansk sport er der her tale om en vaskeægte klassiker, der oven i købet er officiel sportsgren ved OL.