Hvad er idræt, og hvorfor bør du dyrke det?

Idræt er et begreb, som langt de fleste kender, og rigtig mange kender det særdeles godt fra timerne med legemsudfoldelse i skolen. Men ved du egentlig hvad begrebet idræt dækker over, og hvorfor idræt er så vigtigt, at der undervises i det hele vejen fra 1. til 9. klasse i folkeskolen? Få svaret her.

Idræt er fysisk udfoldelse

Det behøves faktisk ikke siges mere besværligt, end at idræt er fysisk aktivitet. Idræt har til formål at styrke kroppen, og det kan gøres både med og uden redskaber afhængigt af, hvilken type idræt du laver. Idræt dækker altså også over en del grene, som du ofte også vil betegne som sport, for eksempel fodbold, håndbold, atletik, cykling, dans og meget, meget mere. I Danmark kan du gå til rigtig mange forskellige former for idræt i din fritid, og en eller flere idrætsgrene samles typisk i en idrætsforening, der er demokratisk bygget op, så alle medlemmer har noget at skulle have sagt. Du kan dog også mange steder dyrke idræt i en klub eller lignende, hvor du så ikke på samme måde har medbestemmelse i organisationen.

Ordet idræt stammer faktisk fra de nordiske sprog, og der er ikke et ord, der minder om på andre sprog. Det er altså et helt særligt ord for fysisk aktivitet, som vi har for os selv her i Norden.

Idræt er godt for kroppen

Som nævnt er idræt fysisk udfoldelse, der laves med det formål at styrke sin krop. Og listen over, hvorfor det er godt at være fysisk aktiv, er meget, meget lang. For eksempel forbedrer det din sundhed, og det nedsætter risikoen for at få hjerte-kar sygdomme og type 2 diabetes. Idræt kan også forlænge dit liv, så du får flere år at leve i, hvis du er fysisk aktiv regelmæssigt. Derudover er idræt godt for det mentale helbred, og undersøgelser viser, at folk, der er fysisk aktive regelmæssigt, har mindre risiko for at udvikle depression og stress, og idræt kan også forebygge og nedsætte smerter i led og muskler. Vil du gerne være sikker på, at du kan gøre noget med din krop i mange år fremover, og vil du helst gerne leve længe, så er det altså bare med at dyrke noget idræt.

Idræt behøver ikke være en sur pligt

For nogle var idræt ugens højdepunkt i folkeskolen, og for andre var det de værste to lektioner, der overhovedet var på skemaet. Er du en af de sidstnævnte, så er tanken om at dyrke idræt på regelmæssig basis sikkert ikke særligt tillokkende, men faktisk behøver idræt ikke være en sur pligt, som det ellers kan være. Fordi der er så mange forskellige former for idræt, kan du nemlig helt frit vælge den type, du synes er sjovest. På den måde kan du gøre det til en sjov aktivitet i stedet for noget, der bare skal overstås en eller to gange om ugen. Du kan også tage en ven under armen og gøre idræt til en fælles aktivitet.