Hvad er springgymnastik, og hvordan kommer man i gang?

Springgymnastik er en populær idræt i Danmark, og mange børn har gennem årene stiftet bekendtskab med forskellige spring og øvelser på gulve, trampoliner og lignende. Ved du ikke hvad springgymnastik er, eller vil du bare gerne vide noget om, hvordan du eller dine børn kommer i gang, så får du svaret lige her.

Springgymnastik er bevægelse af kroppen på forskellige måder

Springgymnastik er – som navnet antyder – en kombination af spring og gymnastik, hvor udøveren laver forskellige øvelser og bevægelser for eksempel på et gulv. Men den mere moderne fortolkning af springgymnastik handler meget mere om selve springene, og der bruges derfor forskellige størrelser og typer af trampoliner, der kan hjælpe udøverne med at lave større og flottere spring. Til springgymnastik kan der også bruges en airtrack, som er en lang måtte pustet hårdt op med luft, så det er muligt at bruge den som afsæt til spring også. En del af springgymnastik kan dog også være rytme, hvor der udføres bestemte koreografier kombineret med forskellige spring.

Der findes rigtig mange forskellige spring, som du kan udføre som en del af springgymnastik, og nogle af de mest kendte er de forskellige former for saltomortaler (både forlæns og baglæns). Der findes dog alle mulige måder at kombinere springene med skruer, så de bliver mere avancerede og dermed også sværere at udføre. Springene kræver meget teknik, og det kan tage mange år at lære at udføre dem til perfektion.

Der er lang tradition for springgymnastik i danske idrætsforeninger

De danske idrætsforeninger har eksisteret i mange år, og i stort set al den tid har de været hjemsted for forskellige former for gymnastik. Også springgymnastik er noget, som de danske idrætsforeninger har gjort sig i, og det er bestemt også tilfældet i dag. Vil du gerne starte til springgymnastik, eller vil du gerne have dine børn til at starte med idrætten, så kan det være en god idé at kontakte din lokale idrætsforening, der helt sikkert gerne hjælper dig eller dine børn i gang. Hos mange idrætsforeninger er det også muligt at få en prøvetime, så du kan se og mærke, hvad springgymnastik er, før du kaster dig ud i at betale kontingent for en hel sæson. I de store foreninger findes der typisk mange hold med springgymnastik – både for helt uøvede børn, der lige skal i gang, men også for voksne, der bare gerne vil hygge sig med idrætten.

Springgymnastik kan få dig hele verden rundt

I Danmark er der faktisk rigtig mange, der er dygtige til springgymnastik, og derfor er der også gode muligheder for at øve dig og blive bedre. For de rigtig dygtige gymnaster er der også mulighed for at komme hele verden rundt med springgymnastik, da DGI Verdensholdet hvert andet år tager på turné med nogle af de dygtigste unge gymnaster i Danmark. Der er dog høje adgangskrav på holdet, så det kræver mange års erfaring at komme med, og mange er nødt til at prøve lykken til udtagelserne flere gange.