Pulszoner: Sådan ved du hvilken pulszone du er i

For at få mest muligt ud af din træning, er det en god idé at være bevidst om dine pulszoner. Er du ikke bekendt med pulszoner, eller vil du gerne vide mere om, hvordan du finder ud af, hvor du befinder dig henne, så kan du få svaret her. Vi gennemgår nemlig her for dig, hvordan du finder ud af, hvilken pulszone du er i, og hvordan du beregner dine pulszoner.

Der findes 5 pulszoner

Noget af det første, du skal vide om pulszoner, er, at der findes 5 af dem, og de er opdelt efter, hvor høj intensitet der er i den aktivitet, du er i gang med, eller rettere – hvor høj din puls er, når du laver aktiviteten. Når du kender de forskellige pulszoner, og du beregner hvor du selv skal ligge i forhold til zonerne, så kan du helt selv tilrettelægge din træning, så den passer til dig og dit mål. For eksempel kan du bruge pulszonerne til at finde ud af, hvor du forbrænder mest fedt, hvis det er det, der er dit mål, fordi der er en specifik pulszone, der passer til lige præcis det.

De fem pulszoner er ifølge Iform.dk opdelt således:

  • Zone 1 er opvarmning og/eller restitution, og det er 50-60% af makspuls.
  • Zone 2 er let træning, og det er 60-70% af makspuls.
  • Zone 3 er relativt anstrengende træning, og det er 70-85% af makspuls.
  • Zone 4 er hård træning, og det er 85-95% af makspuls.
  • Zone 5 er konkurrencetræning, og det er 95-100% af makspuls.

Sådan udregner du din makspuls og finder din pulszone

For at finde den optimale pulszone for din træning, så du kan komme i mål med det, du gerne vil, skal du altså kende din makspuls. Den er relativt nemt at udregne, og det gøres på baggrund af din alder. Ifølge Iform.dk er der forskel på, hvordan makspulsen regnes ud for henholdsvis kvinder og mænd. For kvinder er formlen Makspuls = 206 – (80% af din alder). For mænd er formlen Makspuls = 220 – din alder.

Du skal også kende din hvilepuls, når du skal udregne, hvad din puls skal være for at ramme en given pulszone. Hvis du har et pulsur, så kan du ofte aflæse din gennemsnitlige hvilepuls over den sidste uges tid på det.

Når du kender din makspuls og din hvilepuls, kan du så regne ud, hvordan din puls skal være for at ramme den pulszone, du gerne vil træne i. Det er nemt at beregne en specifikt pulszone, for du kan blot bruge en hjemmeside til at regne for dig. Beregn din pulszone her.

Efter du har regnet dine forskellige pulszoner ud, kan du begynde at træne efter at ramme en bestemt pulszone. Det nemmeste er at have et pulsur, hvor du kan holde øje med, hvor høj din puls er, så du ved, om du rammer den rigtige pulszone i din træning, og dermed træner på den måde, du gerne vil træne på.