Sport definition: Hvordan defineres ”sport” egentlig?

Vi har nok alle på et eller andet tidspunkt siddet over aftenkaffen, og diskuteret om en eller anden aktivitet egentlig er berettiget til at kaldes for en decideret sport. Her tænkes der f.eks. på e-sport, dart eller måske noget helt tredje. Vi vil derfor i denne artikel forsøge at komme med en egentlig sport definition inklusive et par eksempler på en egentlig sport, og ikke mindst et eksempel på en aktivitet, der ikke lever op til kravene – så denne klassiske diskussion kan lukkes ned én gang for alle.

1. 3 kriterier der skal opfyldes for at fortjene at blive kaldt for en sport

For at komme en smule nærmere på en egentlig sport definition, så vil det som det allerførste være på sin plads at opstille 3 kriterier, som skal opfyldes før et spil eller aktivitet rent faktisk kan kaldes for en decideret sport:

  • Fysisk anstrengelse: for at kunne blive defineret som en sport, så kræver det først og fremmest at der er tale om mere end en minimal fysisk anstrengelse. Ellers kunne man jo også kalde at skrive en e-mail for en sport (hvilket visse personer måske stadig ville betegne det som).
  • Fysiske færdigheder: For det andet skal der altid være en vis mængde en tilstedeværelse af visse grundlæggende fysiske færdigheder eller evner for at man kan kalde en aktivitet for en sport. F.eks. kræver fodbold bestemte færdigheder, når det kommer til boldbehandling, koordination og ikke mindst overblik. På samme måde kræver tennis jo også, at man rent faktisk er i stand til at ramme bolden på en effektiv måde – altså at man de rigtige færdigheder.
  • Konkurrenceelement: sidst men ikke mindst, så skal der også være tale om en eller konkurrence med både en vinder og en taber. For uden konkurrenceelementet er der nemlig slet ikke tale om en egentlig sportsgren.

For at se en anden sport definition, så vil det på nuværende tidspunkt måske ikke være den ringeste idé at tage et kig på den officielle version på gode gamle ordnet.dk.

2. Poker – et eksempel der ikke lever op til de 3 kriterier

Selvom man i dag kan se pokerturneringer på mange af de mest populære sportskanaler, så vil vi dog stadigvæk argumentere for, at poker rent faktisk ikke opfylder kravene der netop er blevet opstillet i vores sport definition:

  • Poker kræver ingen fysisk anstrengelse.
  • Poker kræver ingen fysiske færdigheder.
  • Poker har bestemt et konkurrenceelement.

Poker opfylder således kun 1 ud af de ovenstående 3 kriterier, og kan derfor ikke betegnes som en decideret sportsgren (uanset hvor spændende og sjovt spillet er).

3. Golf – et eksempel der lever op til de 3 kriterier

Golf er til gengæld et spil, der opfylder kravene til en sport definition – også selvom der ikke er tale om en sport, hvor man får pulsen til at stige synderligt meget:

  • Golf kræver en vis portion fysisk anstrengelse.
  • Golf kræver bestemt fysiske færdigheder.
  • Golf har selvfølgelig også et konkurrenceelement, idet man jo netop spiller mod andre spillere.

Golf er derfor langt mere end blot en gåtur med køller. Golf er nemlig en vaskeægte sportsgren på lige fod med f.eks. cykling, løb eller badminton.